Ateliér U mne

Ateliér U mne

pátek 25. listopadu 2016

MEzi TOlika DĚtmi Jediný-Metoděj

Byla jsem oslovená paní Evičkou,která navštěvuje můj blog,jestli něčím malým nepřispěji na nadaci Metoděj.
S menšími problémy,které jsem měla(ztráta brýlí a bolavý zub),jsem dílo zvládla a ušila jsem andílky.
Pocestují do Prahy,kde patronka Jitka Smutná uvede v sobotu 3.12.mikulášskou besídku a charitativní aukci rukodělných výrobků.Andílci se rozletí do světa a výtěžek za ně,půjde na nadaci Metoděj.Snad  aspoň trošku pomůžou některému dítěti na jeho těžké cestě životem.




Prvního jsem ušila se stříbrným prachem.
A další jsou vánočně voňaví.
Badyán a hřebíček mi provoněl celou dílničku..
to se to šilo...:-D



Ještě zabalit a můžou letět.
HUŠŠŠ...



Příjemný večer přeji.
Daška



čtvrtek 24. listopadu 2016

Andělíček .

Věřím....nevěřím.... věřím !!!
Mám neuvěřitelný zážitek.Byli jsme na víkend pod Hostýnem u kamarádů na chaloupce,kde je nádherně a ráda tam jezdím.Počasí bylo deštivé a tak jsme se zdržovali  doma.A tam to začalo.Hledala jsem brýle.Prohledala jsem batoh,kapsy v bundě a celou chatičku.Brýle nikde. S pocitem beznaděje jsem usoudila,že brýle jsem vytratila po cestě.To je asi 5 km procházka na Hostýn.Nedá se nic dělat,ráno se vypravím je hledat.Už jsem nemohla dospat  a tak ráno jsem vyrazila i když pršelo a moc mne to nelákalo někam se štráchat v blátě.Pan M. vyrazil se mnou.Hledali jsme oba dva a nic.Tak jsme došli až na Hostýn.Pan M. došel až na za zastávku autobusu a měl štěstí.Řidič se právě chystal odjet ze zastávky,tak to byla otázka minutky a autobus by odjel. Brýle jsem vytratila v autobuse a řidič je odevzdal na dispečink.Hurááá..brýle se našly i když docestují domů později.Tak moje prosba k andělíčkovi,aby mi pomohl najít brýle,byla úspěšná!!! Andělíčku děkuji!!! A také velké poděkování panu Kocurkovi,řidiči autobusu!!!








Trošku dřeva do krbu.


Jaruška nám zahrála na cestu domů..






Příjemný den přeji.
Daška



čtvrtek 17. listopadu 2016

Panenky v kroji.

Dobré ráno milé dámy,
ušila jsem panenky na přání slečny Petry.Vybrala jednu a ta pocestuje do Skotska.Je to pro mne pocta a  potěšení.







Tady jsou obě slečny. 


Tato druhá panenka je můj návrh.Jak střih tělíčka,tak i šatičky.
Je to náznak těšínského kroje.Červené punčošky,zástěra do pruhů,mašle v předu.Svobodná dívka má vlasy spletené do copu  s mašlí.V pase jsou bohatě zdobené stříbrné šperky. Panence jsem vyrobila perličkové z leskem stříbra.









Svobodná dívka.



Vdané ženy mají uvázaný šátek zdobený krajkou.



Hezký den přeji.
Daška
Už nám trošku nasněžilo.







středa 9. listopadu 2016

Makrobiotické vaření.

Dobré ráno milé dámy,
musím se s Vámi podělit o včerejší kulinářský zážitek.Byla jsem na kurzíku vaření a zanechalo to na mne veliký dojem. Už dlouho se stravuji trochu jinak,než mne naučili doma.Samozřejmě maminčiny recepty na buchty a koláče jsou nezastupitelné,ale to je jiná kapitola.
Teď k tomu včerejšímu vaření.Kamarádka mi volala,jestli nechci jet s ní na kurz,že by mne to mohlo zajímat.Vařilo se v útulném prostředí,kde hořel krb.
Naučila jsem se, jak se vyrábí seitan z hladké mouky a taky jak ho upravit.Zajímavou chuť zelenině dodala kombinace sojovka,zázvor a miso.Taky dezert z mixovaných vařených dýňových semínek byl chuťově zajímavý a určitě si ho zařadím mezi mlsky.Čaj uvařený z pražených krupek voněl čerstvým chlebem a je velice dobrý a zdravý - čistí cévy.Už se pídím po knize Makrobiotický talíř.
Polévka ze zeleného hrášku a čínského zelí je rychlovka.


Seitan se zeleninou a bezpluchým ovsem.
Mikles pikles s červenou řepou jako příloha a něco ,to slovo jsem slyšela poprvé -kontiment.Je to na sezamovém oleji ohřátá zelená cibulka,miso,sojovka,zázvorová šťáva a černý sezam.A to zmuchlané hnědé na talíři vpravo,je nakládaný medvědí česnek do nálevu z ume octu.Taký dobrá mňamka na zimu.


Ještě mám chutě na jazyku.


Hezký den přeji
Daška



úterý 8. listopadu 2016

Krojovaná Tyldička.

Už se na tom pracuje. Jedna Tyldička  a ještě druhá podle mého návrhu. Tak to je dnes všechno.Ušity mám skoro celé panenky,ale fotky ukážu ,až budou v plné parádě..( Tyldička je hotová a celkem se mi líbí.)
Dnes už spěchám na schůzku a na nákup pro panenky.






Hezký den přeji
Daška