Ateliér U mne

Ateliér U mne

středa 9. listopadu 2016

Makrobiotické vaření.

Dobré ráno milé dámy,
musím se s Vámi podělit o včerejší kulinářský zážitek.Byla jsem na kurzíku vaření a zanechalo to na mne veliký dojem. Už dlouho se stravuji trochu jinak,než mne naučili doma.Samozřejmě maminčiny recepty na buchty a koláče jsou nezastupitelné,ale to je jiná kapitola.
Teď k tomu včerejšímu vaření.Kamarádka mi volala,jestli nechci jet s ní na kurz,že by mne to mohlo zajímat.Vařilo se v útulném prostředí,kde hořel krb.
Naučila jsem se, jak se vyrábí seitan z hladké mouky a taky jak ho upravit.Zajímavou chuť zelenině dodala kombinace sojovka,zázvor a miso.Taky dezert z mixovaných vařených dýňových semínek byl chuťově zajímavý a určitě si ho zařadím mezi mlsky.Čaj uvařený z pražených krupek voněl čerstvým chlebem a je velice dobrý a zdravý - čistí cévy.Už se pídím po knize Makrobiotický talíř.
Polévka ze zeleného hrášku a čínského zelí je rychlovka.


Seitan se zeleninou a bezpluchým ovsem.
Mikles pikles s červenou řepou jako příloha a něco ,to slovo jsem slyšela poprvé -kontiment.Je to na sezamovém oleji ohřátá zelená cibulka,miso,sojovka,zázvorová šťáva a černý sezam.A to zmuchlané hnědé na talíři vpravo,je nakládaný medvědí česnek do nálevu z ume octu.Taký dobrá mňamka na zimu.


Ještě mám chutě na jazyku.


Hezký den přeji
Daška



2 komentáře:

Daniela Bencúrová řekl(a)...

Samé, pre mňa aspoň, neznáme názvy! V dnešnej dome je toho toľko vo varení nového, že nedokážam mať prehľad, nieže sa snažiť tak aj variť :-(((
Ďakujem ti, že som zas múdrejšia :-)

Daška řekl(a)...

Trochu jsem popletla názvy..Tempeh je fermentovaný výrobek ze sojových bobů a my jsme vyráběly SEITAN-to je vyrobeno z hladké mouky zbavené škrobu a vaří se to jako maso.Mňam...:-D