Ateliér U mne

Ateliér U mne

úterý 10. ledna 2012

Krojovaná

Vymýšlím panenku v těšínském kroji.Tato je první pokus a nejsem s ní moc spokojená. Ještě není tak jak bych chtěla,ale budou další,tak ty budou už lepší.Tak tady je..moje první Vanda.

TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
Těšínský kroj (Těšín a podhorské oblasti)
Mužský kroj se ve své původní podobě nezachoval. Na základě dobových rytin byl pouze rekonstruován.Těšínští měšťané nosili kalhoty, vestu a svrchní kabátec ušity pravděpodobně z modrého sukna lemované červenými portami. Oděv byl doplněn bílou košilí, vysokými koženými botami a tmavým kloboukem s vyšším dýnkem.
Ženský kroj odvozujeme z renesančního oděvu těšínských měšťanek. Bílá košilka (kabotek) s výšivkou o "počítané niti" na širokých rukávech, vlněné sukně nařasené a pevně přišity k sametovému živůtku (životku) s bohatou výšivkou z kovových nití. Přes sukni se oblékala zástěra s podélně pruhovaným vzorem. Na hlavě mívala vdaná žena bílý čepec s čelní krajkou (koronkou), přes něj bílou plenu rovněž bohatě vyšívanou. Svobodné dívky nosily přísný hladký účes s jedním copem a stuhou. Boty byly nízké, zdobené stuhou, červené vlněné punčochy. Oděv byl bohatě zdoben stříbrnými šperky. (zdroj: internet)



3 komentáře:

Amelie řekl(a)...

Vanda je nádherná, moc se ti povedla.

Unknown řekl(a)...

Není třeba slov, prostě - nádhera !!

Daška řekl(a)...

Děvčata,moooc děkujííí..:-D