Ateliér U mne

Ateliér U mne

sobota 2. června 2012

Jízda králů ve Vlčnově

To byla krása!!!


Jízda králů patří k nejznámějším folklorním zvykům v zemi. Pochází zřejmě z pohanských dob. Mladí chlapci tehdy soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži. Kromě Vlčnova se jezdí i na dalších třech místech Slovácka - v Kunovicích, Hluku a Skoronicích.Jízda králů je zapsána na prestižní seznam nehmotného majetku UNESCO.
 

          Jedenáctiletý Martin Matušík v dívčím kroji a s růží v ústech vévodil dnes Jízdě králů ve Vlčnově. 
Na koních ho doprovázelo 11 jezdců, mezi pobočníky byl i loňský král Jan Procházka.
 Jízda králů patří  mezi nejvýznamnější svátky obce. Na přípravách se podílí  celá vesnice,rodiny si doma vyrobí růže a to jich je asi 1600, nachystají si kroje, babičky napečou cukroví, tatínci vypálí slivovici.



Krásně vyzdobený bílý kůň pro krále Martina.


 Dům krále je vyzdoben a než budou vyzdobeny všechny koně,hraje hudba.Maminka nechala napéct koláčky,které ochutnávají  hosté.Taky jsem ochutnala a můžu říct ,že byly úžasné.Malinké a velice chutné .






Král na svém bělouši a v ústech má růži.Sluší mu to ,že?


Po stranách jedou jeho ochránci.


V průvodu se pak jezdci snažili vybírat dary pro krále. Od kolemjdoucích je loudili různými "vyvolávkami". "Můj koníček má muchu v uchu, že tento pán si zakládá na svém břuchu," volal jeden z jinochů na postávající muže.


Taky jsme dávaly penízky do botičky.


Vlčnovské kroje jsou bohatě zdobené .













Je 15h a král přijel na svém koni a jeho ochránci ho přinesli na podium.Představil se publiku a taneční soubor nám zatančil. Pak ho odnesli opět na koně.Je to náročné.V ústech má pořád růži a na koni sedí už od 10.hodiny. 


Tak nevím,nějak mi tahle krojovaná dívka do Vlčnova nesedí...že by "Mirečka"? :-D 





Ve městě jsme navštívily jarmark,kde bylo plno hezkých věciček a taky dobrůtek.Grilované sele a sladkosti podle místních tradic. Skořicové trdelníky a placky s povidly.S Daškou jsme si daly oříšky  a kandované třešně.Líbila se  mi keramika a taky lustr vyrobený technikou tifany. Koupila jsem si jen drobnost,šperk z taženého skla a domů jsem přivezla perníkové podkovičky .
A hezkou vzpomínku.


1 komentář:

Ajka-AllaK řekl(a)...

Pozrela som si fotečky a úplne cítim tú úžasnú atmosféru...plnú farieb, slnka a úsmevov. Ďakujem za to, že som sa aspoň takto mohla zúčastniť aj ja ;)