Ateliér U mne

Ateliér U mne

čtvrtek 20. října 2016

Jablkový koláč a tiramisu.

Je tu čas zralých jablek a určitě i u Vás to zavoní jablkovým koláčem.Já mám maminčin recept a zítra očekávám návštěvu,tak peču,míchám a taky ochutnávám.Tak jdeme na ty jablka.Máme je od sousedky a jsou výborná.

Jablkový koláč:
50 dkg hladká mouka,25 dkg máslo (nebo Hery),
13 dkg mletý cukr,prdopeč,2 vejce,2 velké lžíce octu,
pokud je těsto moc suché a nejde spojit,přidám trošku studené vody.  (Jo, víte co je PRDOPEČ?  Přece prášek do pečiva.Tak si ho zkracuji v receptech..   :-D )

Do jablek :Sáček vanilkového pudinku-prášek (ne vařený),rozinky,oříšky,skořice.Na tu jsem zapomněla..pan M.ji nerad.
Už nepřidávám cukr,jablka jsou dost sladká.

Vše smíchat a nechat odležet aspoň půlhodinu v ledničce.Těsto rozdělit na dvě poloviny.Jednu půlku rozválet a plát pomocí válečku,přenést na pečící papír na plechu.Jablka zamíchat s pudinkem,rozinkami,oříšky a naložit na těsto.
Druhou půlku těsta rozválet a pomocí válečku přenést na jablka.Popíchat vidličkou,aby pára odcházela z koláče.

Potřít vajíčkem a posypat sezamovým semínkem. Peču na 160st..až je těsto krásně zlaté.


Nám chutná koláč druhý den,kdy jsou chutě krásně propojeny a koláč je měkký.
(Ale stejně jsem ho ochutnala ještě křupavý a horký..:-D)
Teď trošku podzimní atmosféry a půjdeme na moje tiramisu.

Tento týden mají v Lídlu italské delikatesy.Koupila jsem tvaroh Maskarpone a budeme mlsat.(Já moc né..krásně se mi daří hubnout a tiramisu je kalorická bomba. hmmm...)

Tiramisu se šlehačkou.Jeden půlkilový kelímek Maskarpone,šlehačka,slazené kondenzované mléko,italské cukrářské dlouhé piškoty, Amaretto (mandlový likér) a uvařená káva.

Ušleháme šlehačku do tuha a vmícháme do Maskarpone,Osladíme kondenzovaným mlékem podle chuti.Já jsem dala více než půlku plechovky.Do kávy nalijeme Amaretto,asi velká štmprlička a piškoty rychle protáhneme kávou,aby nezměkly.Já jsem udělala pohárky,ale můžou se piškoty uložit do podlouhé mísy.Na piškoty krém a opět piškoty.Nakonec krém a posypat kakaem.Nechat odležet a pak mlsat..dobrou chuť..

A nakonec Vám ukáži naší chajdupku..
Je to nádhera...chvilku,než červený přísavník opadne.


Hezký paťulínek a taky víkend.
A zase se zastavte,budete vítání.
Daška



                            

8 komentářů:

verpa řekl(a)...

Ten pudink na jablka, to myslíš normálně hotový pudink už uvařený, nebo promíchat s práškem ze sáčku?

Daška řekl(a)...

Suchý prášek ze sáčku zamíchat do jablek.
Ať se dílo podaří..:-D
Hezký den přeji
Daška

Daniela Bencúrová řekl(a)...

Daška, same mňamká, jedno lepšie ako druhé!

Ivana řekl(a)...

Daško, parádní sladkosti. A ta chaloupka je snad ještě parádnější - jako z pohádky :-) Ivana

oliku řekl(a)...

no ty si dáváš do nosu a děláš chutě...zítra to zkusím také
a chaloupka je jako z pohádky, krása

Daška řekl(a)...

:-D jojo..dobrotky..

Daška řekl(a)...

Když jsme se nastěhovali,tak to bylo první,co jsem zasadila..už je to 11let a přísavník se rozrostl na celou chalupu....a v tuto dobu je nejkrásnější..:-D

Daška řekl(a)...

Oli,přijeď se podívat..!!! Máš to kousek..:-D ahoj