Ateliér U mne

Ateliér U mne

středa 24. května 2017

Rohlíky s tvarohem a brynzou.

Dobrý den milé dámy,
poslední dobou nic nešiji,ale peču.Pan M. chtěl rohlíčky,aby byly "obvzlášť dobře vypečené"...tak jsem přemýšlela, jak na to.
Našla jsem si starý recept na plundrové těsto,dnes by se řeklo těsto na croisanty.Skládá se ze dvou těst.Jedno je kynuté a bez tuku a druhé je z mouky a tuku.Můj recept je tento.

50g droždí
2 velké lžíce cukru
250 ml mléka
400 g hladké mouky
1,5 malé lžičky soli
1 vajíčko

Rozmíchám ve vlažném mléce cukr a droždí a nechám nakynout kvásek.Přidám do mouky,kterou jsem prosila sítkem,aby se provzdušnila.Přidám sůl,vajíčko a vařechou v míse propracuji a nechám nakynout.
Mezitím si udělám druhé těsto,které zpracuji dohromady a dám odpočinout do ledničky.

250 g Hera  (Rostlinný tuk je lepší,než máslo.Těsto je křehčí.)
200g hladká mouka

Náplň jsem si tentokrát udělala z tvarohu,brynzy,vajíčka,soli a pažitky.

Rohlíky jsou taky výborné se sladkou náplní např.mákovou.

A jdeme na to.
Nasypu trochu mouky na vál a vyklopím kynuté těsto.trochu roztáhnu do šířky i délky a položím tukové těsto,které jsem vytvarovala do nižšího kvádru.Pak přeložím jako psaníčko asi 3x a nechám ještě chvíli nakynout.Pak rozříznu nožem na dva díly a každý díl lehce vytvaruji do koule.Nepropracovávám,protože by se ztratil smysl překládání.
Rozválím do kruhu a rádlem rozkrojím na osm výsečí. Do širší části dám náplň a sroluji od širší části do tvaru rohlíku.Nechám mírně nakynout na plechu.Dávám na plech pečící papír.Pomažu vajíčkem popřípadě trochu posolím a posypu sezamovým semínkem.  A je 16 rohlíků jako malovaných.
Peču nejdříve na 200st a po chvíli asi na 180 st. Dozlatova!!!
Co říkáte? Nevypadají velice jedlé??
DOBROU CHUŤ




Ještě dám odkaz,kde jsou fotky, jakým způsobem se překládá těsto a historie pečení plundry..



Hezký den a zase se zastavte,
budete vítáni.
Daška



2 komentáře:

  1. Daško, vypadají velmi jedle. Úplně mám na ně chuť :-) Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  2. ...:-D.. stačí se dát do toho a upéct..je to jednoduché..:-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu.